Trenčiansky hokej toho ponúka svojim fanúšikom žalostne málo. Čo bude ďalej?

HK Dukla Trenèín - HK Nitra V Trenčíne vládne nespokojnosť. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

TRENČÍN – Dukla Trenčín cez víkend ukončila po prehre v piatom zápase predkola play-off svoju ligovú púť v sezóne 2023/24. Tretíkrát v rade sa nepozrela do vyraďovacích bojov. Značka Dukly Trenčín je na úpadku, a ten treba urýchlene zastaviť. Na finále čakáme 6 rokov, na majstrovský titul už 20 sezón. Vedenie čaká ťažké leto.

Je polovica marca a trenčianski hokejisti majú po sezóne. V uplynulých rokoch sa to, žiaľ, už stalo pravidlom. Dukla Trenčín si musela opäť dláždiť cestu cez predkolo vyraďovacích bojov, no ani tretíkrát v rade to nevyšlo. Po Banskej Bystrici a Michalovciach nestačili na hokejistov Nitry.

Treba povedať, že Nitra ide ďalej zaslúžene. Hrala drzejšie, dravejšie, možno niekedy na hranici pravidiel, ale určite bola v najdôležitejších fázach hry hokejovejšia. Trenčín si to všetko pokazil v tretej tretine štvrtého zápasu, keď dostal za 61 sekúnd tri góly, to je na play-off trestuhodné.

Väčšina odborníkov hovorila, že ak sa séria vráti do Nitry, vojaci to majú zrátané. To sa aj potvrdilo, keď piaty zápas bol jasne v réžii Nitry. Za tri roky Trenčania neprekročili svoj tieň. Proti Nitre veľmi nevyčnievali ani legionári, možno s výnimkou Ahla.

Opäť sme bez play-off a nemôže byť nikto spokojný

Spomínaná tretia tretina posledného domáceho zápasu bola zrkadlom celej sezóny. Trenčín si vedel zápasy pokaziť lusknutím ruky. Proti Nitre inkasoval trikrát za 61 sekúnd. Je pravda, že boli v početnej nevýhode, ale Trenčania boli v tomto meradle mimoriadne „úspešní“.

V základnej časti dobre rozohraný zápas dokázali stratiť v závere stretnutia. A zase naopak zlý štart chceli zachraňovať v posledných fázach zápasu. Na Trenčanov by za stavu 2:5 nedal nikto ani deravý groš, na prekvapenie to mohlo byť na konci tretej tretiny 5:5.

Na „keby“ sa však nehrá a nad hodnotením sezóny sa kompetentní nemusia ani veľmi zamýšľať. Rezultát by bol rovnaký ako v tej predošlej, akurát s trochu vymením vedením, ktoré prešlo zmenou po začiatku roka.

Priaznivci Dukly sa môžu s vyjadrením trénera po poslednom zápase sezóny len stotožniť. „Sme opäť bez play-off a s tým nemôže byť nikto spokojný,“ hodnotil tréner Branko Radivojevič.

Zmena je jednoducho nevyhnutná

Nedá sa povedať, že by sa mužstvo pred sezónou neposilnilo. Hlavný pilier LaCouvee podpísal a vedenie dotiahlo aj legionárov, ktorí ťahali pílku v základnej časti. Ahl, Immo, Conway a Charbonneau. Každý zo spomínaných hráčov nazbieral v sezóne minimálne 35 bodov.

Svoju prácu odviedli, no popri nich nikto iný na súpiske nenadchol a v rozhodujúcich momentoch to neboli ani oni. Z menovaných legionárov bude s istotou pokračovať len Švéd Filip Ahl, ktorý podpísal zmluvu na najbližšie 2 sezóny. Ostatným skončila zmluva po tejto sezóne a nad ich budúcnosťou v mužstve visí otáznik. 

Uvidíme, či vedenie udrží brankára LaCouveeho, keďže sa šepká, že v klube už pokračovať nebude.

Predĺži zmluvu Connor LaCouvee? Foto: Terka Sabová

Vedenie čaká ťažké leto. Klub potrebuje do ofenzívy do nadchádzajúcej sezóny aspoň dvoch rozdielových hráčov. Takých, ktorí budú svojou hrou rozhodovať zápasy a potiahnu celé mužstvo. Trh s kvalitnými útočníkmi je bohatý, horšie to bude s kasou Trenčanov, tá už taká bohatá nie je.

O obrane sa baviť ani nemusíme, v tejto sezóne tam nikto nevyčnieval a dá sa povedať, že o góly z defenzívy sa staral jedine Pietroniro. Tu jednoducho musí vyjsť vedeniu karta.

Otázkou je, čo vedenie? Zmena na čele, a nie pre hokej, prišla na začiatku roka. Či sa bude meniť aj ďalší manažment, je ešte otázne, ale zmena jednoducho prísť musí. Deklaroval to aj tréner. „Určite s tým nemôže byť nikto spokojný. Nejaké zmeny určite budú musieť nastať. Či už ‚hore´ alebo ‚dole´, teraz treba nechať trochu emócie vyprchať a uvidí sa,“ zhodnotil Radivojevič.

Vedenie Dukly Trenčín čaká pravdepodobne ťažké leto. Foto: Terka Sabová

Rovnako sa nepredpokladá, že by súčasná trénerská zostava zostala v tomto zložení aj nasledujúcu sezónu. Útok, obrana, nový tréner, no do nasledujúcej sezóny bude v klube práce ako na kostole. Každý, kto nemal ružové okuliare, musí však chápať, že zmena je viac ako nutná. Skončiť tri sezóny po sebe na 9. mieste je pre fanklub Trenčína žalostne málo. Ľady v Dukle sa musia začať hýbať.


Ďalšie články